Φυσικές ίνες

person Δημοσιεύτικε από: list Σε: Blog Εσωρούχων Την: comment Σχόλια: 0 favorite Εμφανίσεις: 3089

Υπάρχουν και άλλες φυσικές ίνες εκτός από το βαμβάκι;

Καταρχάς να ορίσουμε τι είναι φυσική ίνα. Είναι διαφορετικό το φυσικό, από το «φυσικής προέλευσης». Υπάρχουν προϊόντα που χρησιμοποιούν την λέξη φυσικό για να χωρέσουν προϊόντα που δεν είναι 100% φυσικά. Φυσική είναι η ίνα από την οποία προκύπτει το τελικό προϊόν χωρίς χημικές επεξεργασίες, αντιδράσεις ή/και προσμίξεις.

Εκτός από το βαμβάκι, άλλες φυσικές ίνες είναι οι :βαμβάκι

  • Το μαλλί και
  • το λινάρι

Επιπλέον των φυσικών ινών, υπάρχουν και οι φυτικής ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ίνες όπως το:

  • Micromodal αλλά και Modal,
  • Viscose,
  • Rayon και
  • Bamboo

Το modal ή το micromodal, το viscose ή το rayon, παράγονται από πολτό κυτταρίνης από τον κορμό διαφόρων δέντρων. Το bamboo με την ίδια διεργασία, μόνο από τον κορμό του Bamboo. Για να προκύψει το νήμα από το οποίο στη συνέχεια θα παραχθεί το ύφασμα απαιτούνται διάφορες χημικές διεργασίες. Μια συνοπτική απεικόνιση είναι το παρακάτω σχήμα.

διαδικασία παραγωγής

Οι φυτικής προέλευσης ίνες, έχουν σαφώς διαφορετικές ιδιότητες από το βαμβάκι (πχ το modal είναι 3 φορές πιο μαλακό), καλύτερες αντοχές στα πλυσίματα και στο σιδέρωμα κτλ, ιδιότητες οι οποίες προκύπτουν μέσω της έρευνας και ανάπτυξης των βιομηχανικών προϊόντων. Η καλύτερη ίνα, για χρήση σε εσώρουχα είναι το Micromodal το οποίο θεωρείται απόλυτα ασφαλές καθόσον η ευρωπαϊκή παραγωγή του γίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και με αυστηρά κριτήρια. Περισσότερα για το micromodal εδΩ.

μαλί

Περιβαλλοντικά οι αυτοφυές φυσικές ίνες, δηλαδή το βαμβάκι και το λινάρι και το μαλλί είναι πιο ασφαλές για ανθρώπους με ευαισθησίες και αλλεργίες καθόσον δεν γίνεται καμία χημική επεξεργασία για να προκύψουν οι απαραίτητες ίνες για την πλέξη του υφάσματος. Η κάθε μία φυσική ίνα έχει τις δικές τις ιδιότητες που την κάνουν ξεχωριστή. Ωστόσο το βαμβάκι είναι ο βασιλιάς των φυσικών ινών σε εφαρμογές εσωρούχων καθόσον οι ιδιότητες του το καθιστούν ιδανικό. Το μαλλί και το λινάρι προκαλούν μια ενοχλητική αίσθηση πάνω στο σώμα κατά την χρήση τους ως εσώρουχα.

Περισσότερα για το βαμβάκι και τις διαφορετικές ποιότητες του, ΕΔΩ

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

Δημιουργία λογαριασμού

Έχεις ήδη λογαριασμό;
Είσοδο ή νέος κωδικός